среда, 7. јануар 2015.

Bitka kod Termopila iz drugog ugla

Dok se sunce pomaljalo iznad planina oni krenuše polako kroz Termopilski klanac. Kod srednje kapije sretoše Grke gde već stoje pod punom ratnom opremom u formaciji falange. On zastade, zajedno sa saborcima, čekajući da ih prvo oslabe strelama i možda čak poremete formaciju. Sa druge strane bojnog polja gledao je u, po njegovoj proceni, oko trista bosonogih vojnika  koji su stajali mirno držeći svoje štitove i koplja dok su im se duge kose, koje su virile ispod šlemova, lagano vijorile na vetru. Sami šlemovi blistali su na jutarnjem suncu, otkrivajući samo oči i usta, dok se iz njih izdizala crvena perjanica. Ono što mu je privuklo najviše pažnje jesu okrugli štitovi na kojima je stajala oznaka lambda. Poznavao je Grke taman dovoljno da zna da lambda označava Lakedemoniju, shvativši da ispred njega stoji tri stotine spartanskih ratnika o kojima je čuo mnogo priča još u domovini. I zaista jedan pogled na njih kako stoje mirni kao kipovi naspram tolike sile bio je dovoljan da poveruje u sve priče o njihovoj snazi i veštinama koje je čuo. Spartanci su stajali ispred srednje kapije prolaza iza koje su se nazirali ostali Grci čekajući da smene Spartance kada se ovi umore.

Konačno on začu iznad sebe zvuk odapinjanja strela koje preleteše preko njega sakrivši mu nebo na nekoliko sekundi i produže dalje padajući prema Spartancima kao kiša. Međutim oni svi istovremeno digoše svoje štitove iznad glava napravivši tako zaklon koji pogodiše strele ne oborivši pritom nijednog vojnika. Usledi još jedan nalet strela sa istim ishodom, a zatim i treći. Tek su četvrtim pokušajem Persijanci oborili prvog neprijatelja koji pade, ali njegovo mesto odma zauze čovek koji je stajao iza njega ostavivši tako formaciju nenarušenom.
U narednim pokušajima ubili su svega još nekoliko Spartanaca, a onda se odjednom začu znak za juriš i oni svi jurnuše prema njima, preko uskog polja prekrivenog požutelom travom, uokvirenom sa jedne strane liticom a sa druge zapenušavim morem. Spartanci su još uvek stajali ukipljeni, neodajući nikakve znake života, čekajući na njih da im priđu. Dok je trčao ka njima ogroman strah mu se ulio u kosti iako je na svojoj strani imao mnogo više ljudi nego što je imao neprijatelj, te on uspori nebi li izbegao da bitku počne u prvom redu propustivši tako dvojicu saboraca ispred sebe. Kada stigoše do prve neprijateljeve linije prvi od dvojice koji su ga prestigli nabode se na vrh koplja koje je iznenada krenulo napred probovši svojim vrhom laki oklop još dok je ovaj jurišao da zada prvi udarac. Sledeći Persijanac odma napade ne dopuštajući protivniku da oslobodi koplje iz tela njegovog protivnika, ali je pogodio samo štit mačem koji, odbivši se od njega, preseče koplje na dva dela. Spartanac okrete drugi vrh koplja i zabi ga protivniku u grkljan pre nego što je uspeo da ponovo zamahne mačem.

Konačno je na njega došao red da oproba snagu sa neprijateljem. On pokuša kao njegov predhodnik da iskoristi priliku i da dok protivnik oslobođa koplje zada udarac, ali i on samo pogodi štit. Ovaj put protivnik je odlučio da pusti ostatak koplja padne zajedno sa neprijateljem i izvuče mač koji mu je visio o pojasu, što on iskoristi da zada još jedan udarac koji ovaj put zaobiđe štit, ali pogodi samo kacigu. Nakon toga na njega je bio red da se brani nekoliko puta i čak povuče za par koraka pre nego što je uspeo da napadne po treći put, koji je bio uspešan pošto pogodi vrat, ali mu se i mač zaglavi tu te bio prinuđen da uzme jedan sa palog saborca.

Sledeći Spartanac već je stajao na mestu predhodnog i krenuo je kopljem ka njemu kada je uzimao te on uspe samo da se izmakne i koplje ka okrznu po goloj ruci ispod ramena. On zatim krenu mačem prema protivniku ali nije uspevao da zada udarac jer ga je protivnik držao na rastojanju svojim dugim kopljem. Bio je prinuđen da se brani i to je uspeo u dva navrata ali Spartanac mu u trećem pokušaju izbi štit iz povređene ruke. Uspeo je još jednom da izbegne udarac koplja izmičući se, a onda usledi fatalni udarac koplja koji mu probi laki oklop na grudima. Dok je padao na kolena oseti izvlačenje koplja iz grudi i kako ga njegov sledbenik gura odpozadi na tle, a nedugo zatim i sam pada preko njegovog tela.  Oseti on pad još jednog ili dva tela preko njegovog, a težina sa njegovih leđa polako poče da nestaje dok je sklapao oči.

Нема коментара:

Постави коментар